Jaarlijks publiceert het RIVM samen met het CBS-cijfers over het beweeggedrag van Nederlanders. De nieuwste cijfers over 2024 zijn inmiddels gepubliceerd en de conclusie blijft zorgwekkend: minder dan de helft van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Meer dan de helft beweegt daarmee nog altijd onvoldoende.
Minder dan de helft voldoet aan de beweegrichtlijnen.
In 2024 voldeed weliswaar 51% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar en ouder aan het onderdeel matig of zwaar intensieve inspanning, en 82% aan het onderdeel spier- en botversterkende activiteiten. Maar om te voldoen aan de beweegrichtlijnen, moet je op beide onderdelen voldoende bewegen. Daaraan voldoet echter slechts 46% van de Nederlanders.
Dit percentage is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren. Ten opzichte van 2023 is er een stijging van 1%-punt, toen voldeed 45% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. De ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord: in 2040 voldoet minimaal 75% van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen, lijkt hiermee nog ver weg.
Beweegrichtlijnen: hoe zit het ook alweer?
De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging minimaal nodig is voor een goede fysieke én mentale gezondheid. Voor elke leeftijdsgroep gelden specifieke richtlijnen.
Breng beweging in de dag.
Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2024 slechts 46% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Daarbij blijkt uit de meest recente cijfers dat we dagelijks gemiddeld ruim 9 uur zittend doorbrengen. Weinig bewegen en veel langdurig zitten hebben nadelige gezondheidseffecten. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen: zorg voor voldoende beweging en voorkom veel stilzitten.
Beweegrichtlijnen: zoveel beweging is nodig voor een goede gezondheid.
Volwassenen en senioren:
Minstens 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen.
Minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, voor senioren aangevuld met balansoefeningen.
Voorkom veel stilzitten.
Belangrijk om te onthouden: de beweegrichtlijn is een minimumrichtlijn. Wie vaker, langer of intensiever beweegt dan de richtlijn voorschrijft, boekt extra gezondheidswinst. Met andere woorden: bewegen is gezond, en méér bewegen is beter.
Maak bewegen en minder zitten onderdeel van het dagelijks leven.
Kleine aanpassingen maken al verschil. Denk aan vaker de fiets pakken in plaats van de auto, de trap nemen of een (lunch)wandeling maken. Sporten is natuurlijk een goede optie, maar ook minder intensieve vormen van bewegen dragen bij aan het behalen van de richtlijnen.
Daarnaast is ook minder zitten belangrijk. In elke situatie heeft veel langdurig zitten nadelige effecten op onze gezondheid. Ook mensen die voldoende bewegen kunnen te veel zitten. Door bijvoorbeeld een zittend beroep, aangevuld met een avond bankhangen na dat uurtje sporten of de wandeling met de hond. Stimuleer daarom de afwisseling tussen zitten, staan en bewegen gedurende de dag. Bijvoorbeeld door elk half uur op te staan en te bewegen. Dit houdt de stofwisseling op gang en vermindert de negatieve effecten van langdurig zitten.
